TranslateKezdőlapCsillagturákÁrajánlatKapcsolat
 

 

Székelykapu

Békási szoros

Korondi kerámia

Bran (Dracula) kastely

 

Csillagtúrák!

Felsőboldogfalva – Csíkszereda – Mádéfalva (itt látható a Siculicidum emlékmű, amely az 1764. január 7.-i császári katonaság által védtelenül lekaszabolt Csík és Háromszék 200 székely vértanúnak állít emléket. Szárhegy (Itt található a Lázár kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. Szárhegyen nevelkedett 10-14 éves koráig Bethlen Gábor, Erdély későbbi fejedelme) Gyilkos tó – Békási szoros (A Gyilkos tó Románia egyik legszebb tava. Székelyföld egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti ritkasága. A tó egyedisége a víz alákerült fenyőerdő maradványa.
Jelentőségét növeli, hogy a közelben látható a másik természeti ritkaság és nevezetesség, a Békás szoros a Keleti Kárpátok legnagyobb és leglátványosabb mészkőben kialakult hasadékvölgye.

Felsőboldogfalva – Máréfalva (Udvarhelyszéken itt látható a legtöbb székelykapu, melyeknek muzeális értékük vitathatatlan. A főúton haladva az udvarhelyszéki székelykapu típus több jeles példánya tekinthető meg Máréfalván) Homorodfürdő (híres üdülőtelep borvízforrásokkal. Rövid pihenőt tartunk, és szomjunkat oltjuk a finom hűsítő forrásvízzel) – Csíksomlyó (Csíksomlyó a hit és a kultúra központja. Ennek a hitvilágnak megtartó ereje elevenen él a székelység tudatában. Közel 550 éve Csíkszék szellemiségének központja, országos hírű zarándokhely, búcsújáró hely – Pünkösdi búcsú, az Ezer Székely Leány Nap. A római katolikus székelység vallási és művelődési központja, az erdélyi Ferenc-rendiek székhelye. Csíksomlyó műemlékegyüttese egyedülálló Erdélyben, melynek egyedi értéke a Mária szobor.
Ez a csodatevő Mária szobor „Könnyező Madonna” a 16 századi egyházművészet remeke, mely megtekinthető a Csiksomlyói kegytemplomban.) – Tusnád (látogatás a Szent Anna tóhoz, amely Európa egyetlen nagy méretű, épen maradt vulkáni krátertava. Székelyföld egyik leglátogatottabb idegenforgalmi területe, a Kárpátok egyik gyöngyszeme. Páratlan tudományos természeti ritkaság és védett terület.) Bálványosfürdő (Kovászna megye egyik legszebb fürdő- és üdülőtelepe. A közelben található Torjai-büdösbarlanhoz is ellátogatunk. A barlang kénhidrogénnel és más gázokkal kevert széndioxidkigözölgés, a Csomád-Büdös hegység utóvulkáni tevékenységének élő tanújele. A barlangi gázok gyógyértéke régóta ismeretes. Főleg hűléses, reumatikus és ízületi bántalmak esetén javallták.)

Felsőboldogfalva – Agyagfalva (1506-ban és 1848-ban a székelyek gyűléseinek székhelye volt. A székely nemzet tanácskozásai az Agyagfalvi réten zajlottak le.
Azóta a székely nemzetgyűlések hagyományos helyeként ismerik. Látnivalók: Az 1848-as emlékmű, a református templom melynek építési idejét a 13 századra teszik). Székelykeresztúr (Látnivalók: - Gyárfás kúria – ebben a házban töltötte utolsó estéjét Petőfi Sándor 1849. július 30-án - és a 15 századi római katolikus templom) – Fehéregyháza (a község melletti mezőn vesztette életét 1849. július 31-én Petőfi Sándor költő. Itt áll a régi turulos emlékmű, valamint Petőfi emlékmúzeuma) – Segesvár (Románia egyik legszebb és legrégibb középkori városa. Már a 13 századtól említett város falai közt élénk kereskedelmi élet folyt, ezt kellett védelmeznie a 15 században épült várnak. A vár falainak hossza mentén 9 védőtorony még ma is áll).

Felsőboldogfalva – Szejkefürdő (Ivókúrára alkalmas petróleumos borvize, kénes melegfürdője, mofettája, gyógyiszapja van. Itt megtekinthető a székelyek legnagyobb írójának és történészének Orbán Balázsnak a sírja, emlékműve és a sírhoz vezető szabadtéri székelykapu múzeum) -Farkaslaka (Tamási Áronnak, a székelység nagy írójának szülőfaluja. Szülőháza és síremléke zarándokhely, rövid megállóra késztető csábítás) – Korond (Korond neve elválaszthatatlan a népi kerámiától és edényipartól. A népi fazekasság egyik erdélyi központja) – Parajd (a Székely-Sóvidék természetes központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányahelye. Látogatás a sóbányába, ahova autóbusszal jutunk le 110 m mélységben megtekinthető egy ökomenikus kápolna, ahol szentmiséket és istentiszteleteket is tartanak.) – Szováta (Európai hírű üdülőváros, Románia egyik legkeresettebb gyógyfürdőhelye. Sóstavak sokaságát tekinthetjük meg. Ezek egyik gyöngyszeme a völgykatlanban fekvő Medve-tó, amely Románia legnagyobb hőtároló torlasztava. Alakja egy kiterített medvebőrhöz hasonlít.)
Felsőboldogfalva – Brassó (városnézés, a Fekete templom megtekintése) – Törcsvár (itt található a híres Dracula Kastély illetve Bran kastély) – Szinaja (látogatás a gyönyörű Peles Kastélyhoz, amely Románia legnagyobb vadászkastélya és a román király nyári rezidenciája).

 

 

 

Copyright 2009 © EuroPanzió. All rights reserved.
www.web2studio.info
HU RO EN
HU RO EN